Het Mannenkoor de Baanzenger van de Heerlerbaan werd opgericht in het voorjaar van 1983 en heeft een toevallige ontstaansgeschiedenis. Op initiatief van onderstaande mannen (o.a. voetbal veteranen) werd besloten om op een feestje (lustrumviering)  van voetbalvereniging RKHBS enkele liedjes ten gehore te brengen. 

                                                                                    zo is het begonnen

alt

v.l.n.r. Jan Widdershoven, Piet de Munter, Piet Hundscheid, Jo Berkers, Werner Smeets, Frans Schijns, Piet Knols, en dirigent Hub Widdershoven

 

 

Er werd flink gerepeteerd en op 26 april 1983 was het zover. De bedoeling was om een eenmalig optreden te verzorgen. Dat ene optreden viel zo goed in de smaak dat deze mannen van het eerste uur besloten verder te gaan. Na het ronselen van de benodigde stemmen werd het Koor  "de Baanzenger" geboren.

Het repetitielokaal was snel gevonden namelijk de bakkerij van Al Starmans (nu bakkerij Marc de Gijsel, die eveneens een zeer enthousiaste zanger van de Baanzenger werd en de huidige voorzitter is).

De eerste dirigent werd Hub Widdershoven. Er volgden regelmatige optredens bij concerten en opluisteringen. De zangers van de Baanzenger gingen zich langzaamaan toeleggen op specifieke verfijningen. De regelmatige optredens in binnen- en buitenland versterkte de onderlinge band maar verbeterde ook de kwaliteit van de zang.

In het programma werden ook de Eucharistievieringen opgenomen.

Na vertrek van Hub Widdershoven als dirigent werd de heer Willy König aangetrokken. Deze zwaaide ruim 10 jaar het dirigeerstokje over het koor.

In april 2004 werd het dirigeerstokje door de zeer enthousiaste Jo Käfer overgenomen. (Een uitvoerige beschrijving van de dirigent Jo Käfer zelf treft u aan op deze website onder "Hoofdmenu" – “Dirigent”.   Onder zijn bezielende leiding en medewerking van de zangers werd de kwaliteit op ongekende hoogte gebracht. De voorkeur en zwaartepunt in keuzen van het repertoire liggen in de Slavische muziek en de Russisch-Orthodox liturgie.

Wij luisteren geregeld Eucharistievieringen op en verzorgen ook wereldlijke concerten in binnen- en buitenland.

Het enthousiasme van Jo Käfer had ook zijn uitwerking op de zangers. Zijn enthousiasme sloeg over en  besmette de zangers, dat leidde tot gemotiveerde mannen die onderlinge vriendschap hoog in het vaandel hebben staan.

In het jaar 2009 werd de naam van Mannenkoor de Baanzenger gewijzigd in de huidige naam;

 

                  Slavisch Ensemble "de Baanzenger" 

"de Baanzenger", Powered by Joomla! Magento hosting by SiteGround